Vilket ansvar har mottagarlandet

1 januari, 2015 Av av Tonny Molander


En busslast syrier som flyr kriget har anlänt till en liten by söder om Östersund. Mitt i det svenska vinterlandskapets norrland. Mitt i ingenting. De känner sig lurade. Detta var inte vad de väntat sig. De anser att de hade det bättre de två år de levt i Libanon och sovit på trottoarerna. Där var det varmare. De tänker hungerstrejka för att få rätt.

”Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson säger att man som asylsökande inte har rätt att välja var man blir placerad.
– Vi har sett ibland att asylsökande har en bild av vad som väntar i Sverige. När bilden inte överensstämmer med verkligheten så blir det problem. Man tycker inte att det man möts av är det man förväntat sig. När vi i detta läge har så många som kommit till Sverige i år kan vi inte placera dem där de själva vill bo.
Men det står de asylsökande fritt att bo någon annanstans än där de erbjuds plats.
– Om man nu vägrar så åligger det den asylsökande själv att lösa sin boendesituation genom släktingar eller vänner. Men det Migrationsverket erbjuder är det här, säger Fredrik Bengtsson.”

I Libanon och Bulgarien bor det flyktingar som kommer dit på gatan och kan inte vara säkra på att få mat. I Jordanien och Turkiet upprättas gigantiska tältläger där flyktingar lever mer eller mindre i nöd. Vi har rumänska tiggare på våra gator som inte kostar samhället något och som bor i skjul och tältläger och lever på vad de kan tigga ihop.

Ska då denna busslast syrier ha någon gräddfil till hög välfärd för att de lyckats ta sig till Sverige?

Idag driver rasistiska organisationer frågan om att stoppa invandringen. Man vill diskutera volymer och kostnader utifrån att volymer och kostnader är för höga och måste minskas. Att hävda att vi har såväl råd som utrymme att ta emot mångdubbelt fler är enligt dessa grupper ”att inte våga ta diskussionen”. Den här busslasten faller partier som sverigedemokraterna och liknade väl på läppen.
Låt inte rasisterna få det här spelet! Våga låta Migrationsverket stå fast vid sitt beslut. Passar det inte de asylsökanden får de själva söka sig någon annanstans på egen bekostnad.
Det är fullt möjligt att de på vägen hit betalat till människosmugglare som lovat dem en hög välfärd om de kommer till Sverige. Att de för en hög kostnad investerat i ett liv i lyx i det rika landet i norden. Klart de känner sig lurade då. Men det är inte på Sveriges mottagande de då ska klaga utan på den som sålde tjänsten. Låt andra få veta vad det innebär att komma till Sverige när det börjar bli ont om bostäder.

”3,8 miljoner av de 4 miljoner flyktingarna från Syrien befinner sig i fem till Syrien angränsande länder. I ett av dessa länder, Libanon, befinner sig 1,1 miljoner flyktingar från Syrien. Mellan januari och oktober i år har 25 861 flyktingar från Syrien har sökt sig till Sverige.”

Så låt oss diskutera volymer. Hur många flyktingar kan Sverige ta emot. Vi är såväl rikare som större till yta än Libanon så kapaciteten att ta emot många fler måste ju finnas. Men låt oss också diskutera mottagandet. Hur tar vi emot dem nu, och om de blir många fler? Det säger sig självt att ju fler vi tar emot desto sämre villkor kan vi erbjuda initialt. Jag säger initialt eftersom historien visar att all migration leder till ökad utveckling.
Personligen skulle jag kunna tänka mig helt öppna gränser men med ett kraftigt diffrentierad lägsta sociala grundskydd för nyanlända respektive etablerade svenskar. Jag tror att vi alltid kan erbjuda mat, värme och tak över huvudet hur många som än kommer. Även om det i sin yttersta extrem skulle innebära tältläger även här. Ju sämre förhållande vi har råd att erbjuda desto färre vill komma hit. Det blir någon form av osmotisk balans. Men det behövs andra möjligheter för dem som kommer hit än att bara SFI. Enklare sätt att arbeta. Här kanske vi kan införa en massa rut/rot/flyktingsubventiner för att få in folk i sociala sammanhang. Enklare arbeten och tjänster åt privata, stöd till företagsamhet.

Situationen i världen är idag inte bara bra. Vi har en lång tid gått mot mindre krig och färre svältande med allt renare vatten. Det verkar som det är en trend som vänt för ca tio år sen och som med all säkerhet har att göra med vår överkonsumtion. Det är dags att betala tillbaka i en tid då krigen inte längre bara rör ädelmetaller, olja och narkotika utan alltmer handlar om vatten och mat.