Länsmöte på Österåsen
MP Västernorrland, (ledningsgrupp o landstingsgrupp) hade planeringsmöte på Österåsens Hälsohem lördag 27 augusti. Österåsen är ett av landets två kvarvarande auktoriserade hälsohem. Det ligger naturskönt på en höjd med vidunderlig utsikt över Ångermanälven. Husen har en ståtlig arikektur från början av seklet då det byggdes som sanatorium som det var fram till 1960. En tid var det konvalecenthem för astmatiker, allergiker och reumatiker fram till 1982 då det blev sveriges enda landstingsägda hälsohem. På den tiden fanns det åtminstone ett dussintals hälsohem som av olika orsaker försvunnit. En del har blivit spa-anläggningar, andra är behandlingshem för missbrukare ytterligare några har helt försvunnit. Det finns några krav som måste uppfyllas för att vara ett auktoriserat hälsohem. Dit hör frågan om vegetarisk kost eller ej.
Österåsens ledning har nu en önskan om att införa fisk i kosthållet. En förändring som skulle
innebära att de inte längre uppfyller kraven för att vara ett auktoriserat hälsohem. Idag ligger beslutet i frågan på politikernivå. Och som det ser ut nu är det inte bara fisk eller ej, utan om det ska vara auktoriserat hälsohem eller ej. Hur viktig är auktorisationen när det bara finns två kvar. Kanske just därför är det extra viktig eller …? Kan kraven för auktorisation förändras, och vem har det mandatet?
Med den här frågan undrar vi om den ligger på rätt nivå. Är det landstingspolitikerna som ska besluta om kosten på Österåsen eller borde inte det beslutet ligga på verksamhetsnivå? Ytterligare en fråga att ta ställning till i landstinget där vi är en av de sex partier i Vårdalliansen som har majoritet.
Diskussionen om fiskens vara eller ej tog den större delen av diskussionen utan att vi fattade något beslut. Frågan har ju för oss miljöpartister också en ideologisk och klimatkonsekvensbetydelse. Vad innebär det om Österåsen köper in fisk? Odlad fisk med dess effekter på miljön eller fångad fisk med dess betydelse på bestånd. Vi diskuterade omega 3, 6 och 9 som påverkar vår hälsa och som finns i rik grad i fisk som inte är odlad, liksom i kött som inte är kraftfoderuppfött. Men har vår inställning här betydelse i hur vi ska ställa oss i frågan om Österåsens kost? Och hur viktig är frågan? Är detta en viktig fråga värd att ta strid för inom Vårdalliansen?
Vi åt givetvis på Österåsen. Dess vegetariska buffé tilltalar såväl öga som gom. Marinerade kikärtor och gurksnittar var två av delikatesserna.
Övriga frågor som diskuterades var Österåsens utveckling. PTSD (Posttraumatiskt stresssyndrom) och samarbete med Finsam är två möjliga utvecklingspotentialer. Finsam är ett samarbetsprojekt mellan landsting, arbetsförmedling och socialtjänst, för att männskor inte ska hamna mellan stolarna hos dessa myndigheter som i stället samarbetar kring deras insatser. Här skulle Österåsen kunna vara en värdefull insats inte minst i att hjälpa till i ett bättre fysiskt och psykiskt mående. Vad gäller PTSD så är det inte minst bland våra flyktingboende, dit människor kommer med krigstrauman, det finns ett stort behov av stöd.
Ytterligare en fråga som väckte stor diskussion bland oss var om vi i nästa valrörelse ska gå in i blockpolitik innan valet eller om vi ska marknadsföra vår egen politik och efter ett val se vad det finns för möjligheter till samarbete och kompromisser. Frågan aktualiserades särskilt då såväl Maria Wetterstrand som Mikaela Valtersson den här morgonen tillkännagav att de avgår från sina poster i partiet. Mikaela, dessutom just utifrån att Mp tagit avstånd från att samarbeta med Moderaterna.
Göran Hådén berättade om arbetet med det nya partiprogrammet. Vilket Sverige vill du ha 2025?
Arbetet är tänkt att redovisas till kongressen 2013 och innan dess ska den ha gått ut på bred remiss för att få så stark förankring innan omröstning sker. Vägen dit går över temaveckor, samtal med forskare och en hel del analysarbete av enskilda politiker. Två rådslag kommer att genomföras där det första, ”Makten över tiden” sker i höst och senare ett rådslag om energianvändning. Arbetet redovisas på http://partiprogram.mpbloggar.se/ och det går också att skriva till dem på partiprogram@mp.se
Per Garthon har gjort en sammanställning över vad gröna partier tycker i olika länder och bland annat funnit i att vi har gott om gemensamma drag även i frågor som inte är direkt miljörelaterade.
Vi skiljs åt efter en trivsam och givande dag som stimulerat alla sinnen.