Chutney
2 kg svenska äpplen
1,5 kg tomater
500 g lök
500 g russin
150 g chili
1 vitlök
1 bit färsk ingefära
basilika
timjan
mexikansk dragon
kryddpeppar
salt
500 muscovadosocker
3-4 dl äppelcidervinäger
Att beställa ett växthus och odla i var bland den bästa investering jag gjort för min kortslutna hjärna. Visserligen var ihopsättningen ett prov på att försöka koncentrera sig när det inte går, men ihop fick jag den och efter att kärrat åtskilliga skottkärror sand hade jag en grund och ett golv där växthuset står. Jag började i god tid innan att förså tomater, paprika, chili, gurka och flera kryddor samt en del för utpantering. Det växte i växthuset och mina plantor fick inte längre plats utan lite skyddade hörn fick även härbergera en del tomatplantor. Basilikan växte sig frodig och stark och fick plats på friland. Men en del blev kvar. Nu när hösten tränger sig på börjar det bli dags att skörda frukterna. Av basilikan har det redan blivit flera kok pesto och jag har gjort tre flaskor stark chilisås på försök med lyckat resultat. Och nu blev det alltså dags för chutneykoket. Jag brukar koka chutney men då med köpte ingredienser. Basen med äpplen har jag kanske fått plocka någonstans, men i år gad det egna äppelträdet en del och så köptes den andra hälften. Lök har vi inte i år så även det fick köpas, hälften röda och hälften gula. Men men tomater, chili, plockades i växthuset. Vitlökarna sattes förra hösten och är nu små fina lökar. Dragon, timjan och basilikan är egen men ingefära, kryddpeppar och salt är köpt.
Allting skärs i lagom bitar och blandas i en kastrull. Ta i ordentligt. Jag räknade med att det blir fem sex liter och började med sjuliterskastrullen. Det fick inte plats så det var bara att hälla över i den stora tolvlitern. Häll på lite vinäger från början och låt koka i tio minuter en kvart inna du tillsätter sockret. Jag blandar både ljus och mörk muscovado. Den mörka har rätt utpräglad melassmak som är gott i små mängder men inte om det tar över.. Jag är rätt försiktig med såväl vinäger som socker jämfört med andra recept, kanske hälften av vinäger och en fjärdedel av socker i mitt recept här jämfört med många andra. Det ska finnas syra och sötma men inte så det tar över.
Chili är ju också en sak man själv får avväga. Jag har tre sorter, en stark, en mild och en som är lite däremellan. Jag vill ha en hetta i min chutney och så här i efterhand så hade jag kunnat ha lite mer chili i den.
Det är i alla fall en rikedom att fylla källaren med diverse konserver bland sylter, syrade grönsaker, såser etc står det nu även 13 chutneyburkar.