Resele skola

29 januari, 2013 Av av Tonny Molander

Utvecklings eller avvecklingsbygd?

Nu är det skolan som gäller. Resele skola i en av Sollefteås socknar byggdes som miljöskola 1995 och är alltså modern och väl anpassad till dagens förhållanden. Idag går det 32 elever i skolan från klass 1 – 6. Skolan är en sk B-skola dvs fler årskullar i samma klassrum.

Nu hotas skolan av nedläggning. För det finns det huvudsakligen tre skäl.

1. Besparing
Kommunens ekonomi går dåligt efter att under några år dragit på sig orimligt stora investeringar i förhållande till budget. Dessutom minskar Sollefteås befolkning med ca 200 personer per år vilket gör att intäkterna minskar kraftigt. Neddragningar måste göras inom alla områden och skolförvaltningens förslag är att stänga ett par av skolorna, Resele och högstadiet i Ramsele. Vad gäller Ramsele har förvaltningen ändrat uppfattning eftersom det visar sig dyrare att skjutsa de 45 eleverna.

2. Lärarbehörighet
Ett krav som ställs mer och mer är att alla lärare ska vara behöriga, något som idag inte uppnås fullt ut. Detta innebär att en klass inte ens i första klass ska ha en och samma lärare utan ämneslärare precis som i högstadiet vilket kräver mer personal och större enheter. Detta är ett lagstadgat politiskt beslut för hela landet och är alltså detsamma för Ramsele som Resele.

3. Sociala skäl
Idag anses små klasser och små skolor inte ge eleverna samma sociala utveckling som det innebär att gå i en stor skola. De bör ha möjlighet att träffa fler personer i sin egen ålder. Detta är en teoretisk konstruktion utifrån nuvarande människosyn. Det finns inga tydliga belägg för att de som kommer från små skolor har en sämre livskvalitet än de som växer upp i stora skolor. När man sen inte anser det viktigare för högstadieeleverna i Ramsele med större socialt kontaktnät än vad busstransporter kostar kan man undra hur det kan spela roll för låg och mellanstadieeleverna i Resele.

Resele är en idealisk by för unga som vill flytta ut på landet. Till skillnad mot Sollefteå i helhet så ökade Resele faktiskt sitt invånarantal under 2011, om än bara med fyra personer. Den största skillnaden ligger i att det är unga nyinflyttade med barn som står för tillökningen. Medelåldern sjunker och antalet som kommer att gå i skolan utifrån dagens barn i socknen ger ett plus. Resele ligger vackert utefter Ångermanälven i Ådalens hjärta, en mil från tätorten Sollefteå. Sollefteå har det mesta man kan behöva från en stad; affärer, sjukhus och samhällsinstitutioner.

Men Sollefteås ekonomi är för tillfället krympande och det är inte heller enkilda frågor kommunens politiker ska ta ställning till. Det är helheten. Vi kan inte ha kvar Resele skola på bekostnad av övrig skolkvalitet, inte heller på bekostnad av äldrevård och socialvård. Kommunen behöver mer pengar.

Ett snabbt sätt att öka i kassan är en skattehöjning något som Miljöpartiet de senaste åren yrkat på för att få kommunens budget att gå ihop. En tio eller tjugoöring skulle räcka kortsiktigt. På lång sikt krävs däremot ett mer hållbart samhälle och att vi öppnar upp än mer för människor som söker sig hit från andra håll. Resele är ett gott exempel på en sådan välkomnande by.