Krig och fred
Vilken makt ska vi ge SD? Vilken makt ska minoritetsregeringen få med SD som alibi?
I kriget i Afghanistan dödas civila mer än någonsin. Allt större enighet i omvärlden tror att kriget inte går att vinna med vapenmakt. USA är där och letar efter bin Laden,. Vi är där på USA:s sida i en gemensam NATO-attack.
Inför valet visade opinionsundersökningarna att mer än 50% av svenska folket ville att Sverige ska ta sina trupper från Afghanistan. De tre rödgröna lovade att dra dem tillbaka 2011 och SD sa att de ska dras tillbaka omedelbart. Är det SD:s inställning som är problemet? Ska vi låta bli att dra tillbaka trupperna bara för att SD vill det? Är inte det att ge detta lilla parti onödigt mycket makt?
Vi tror på ickevåld som en metod till förändring, då fred för oss inte bara är målet utan också vägen.” Citatet är från Miljöpartiets partiprogram, i sin tur baserat på ett klassiskt citat från Mahatma Gandhi. Poängen med citatet är glasklart – fred uppnås inte genom att man satsar på att kriga.
Nu har istället Miljöpartiet kommit överens om en utvidgning av den svenska insatsen. Visserligen marginell men ändock en utökning. Det sägs att Sverige går från krigande till stödjande insatser. Mig veterligt har det alltid sagts att Sveriges insatser inte är annat än stödjande, även om det getts bevis på motsatsen.
I Afghanistan verkar Sverige genom SAK. De föredrar att inte ha kontakt med de svenska trupperna för att inte hamna i konflikt med befolkningen. De samarbetar med de människor som bor på platsen, även med talibaner
Kostnaden för den militära insatsen är drygt två miljoner kronor per soldat och år. Det motsvarar 50 årslöner för en välutbildad afghansk lärare eller årskostnaden för 1.400 elever. Den förstärkning av Isaf-styrkan som nu övervägs motsvarar alltså 6.500 lärarlöner eller 182.000 elever.
DN.se Publicerat 2009-10-05 då försvarsmakten ville öka antalet soldater från 500 till 630
Det är dags att lämna Afghanistan snarast (i enighet med SD). Det är dags att stärka biståndet till Afghanistan genom SAK (det gillar inte SD). Och det är hög tid att betrakta SD som det lilla parti på 5% som de är och inte ge dem större makt än så, men även ge dem just så stort inflytande.
Inspirerad av Fria Tidningen