Den andra frågan

12 september, 2010 Av av Tonny Molander

Frågan som knappt diskuteras i valrörelsen är miljöfrågan och hur klimatförändringarna kommer att påverka oss samt vad vi måste göra. Kanske är det ganska naturligt att den inte diskuteras då den på olika sätt innebär umbäranden. Alla vill ju lova på vad sätt vi får det bättre. Vi lovar gröna jobb, röda jobb. Jobb för de utsatta, jobb åt folk från alla länder, jobb jobb jobb så att vi får mer pengar och kan köpa mer varor och tjänster. Att ökad konsumtion innebär ökade utsläpp och att det inte är möjligt att längre öka utsläppen är det tyst om.
Visserligen hävdar de blå jobben att vi minskat utsläppen med 9 % i Sverige samtidigt som ekonomin ökat, och visst kan man säga det om man bara tittar på den inhemska produktionen, inte räknar med bår och flygtransporter och låter bli att väga in det faktum att den ekonomiska krisen minskat konsumtionen de senaste åren. Räknar man däremot att vi flyttar produktionen av varor vi konsumerar till länder som Kina mm och tar med transporterna av dem liksom våra semesterresor blir det faktiskt fortfarande en ökning. Hittills finns inget tydligt exempel på att man lyckats minska utsläpp i nationell skala med att öka konsumtionen.
Alltså vi måste minska koldioxidutsläppen för att inte jorden ska brinna och flyta bort på sådant sätt som vi sett exempel på i år. 14 miljoner pakistanier är för tillfället utan bostad. I Ryssland brann tusentals hus upp och mängder med jordbruksmark förstördes. Vete är en bristvara, bommull är en bristvara. Detta är konsekvenser av klimatförändringarna.

Idag är koldioxidhalten i atmosfären 390 ppm. Många forskare anser att vi måste ner till 350 innan 2050 ifall vi skall klara 2- gradersmålet. I så fall måste vi alltså bli helt koldioxidneutrala, alltså minska utsläppen med 100 %. Några hävdar att vi måste minska med 80 % senast 2020 för att klara 2-gradersmålet, andra att vi måste nå dit senast 2050.
Vi har som EU-mål att minska med 30 % minskning vilket är helt otillräckligt.

Varför är nu 2-gradersmålet så viktigt? Har det så stor betydelse om vi höjer medeltemperaturen med två eller tre grader? Jo det har faktiskt det. Många forskare anser att om vi passerar två grader sätter vi igång återkopplingsmekanismer som i sig är självgenererande för att höja växthusgaser och därmed temperaturen ytterligare. En sådan återkopplingsmekanism är när vi når temperaturer över 40 grader som i Ryssland i sommras. Då börjar det brinna i naturen och det bidrar till ökade utsläpp. Än annan är att permafrosten tinar och mängder med metan frigörs ur tex den ryska tundran där gigantiska förråd är bundna. Metan är en mycket mer aggressiv växthusgas än koldioxid.
En tredje mekanism är avdunstningen som gör att mängden vattenånga ökar i atmosfären som i sig är en växthusgas som ökar uppvärmningen. Detta gör i sin tur att isen smälter vid poler och på glaciärer. Isen är en viktig reflektor av solstrålar som på så sätt verkar avkylande istället för att är den smält absorbera alla solstråler och ytterligare bidra till uppvärmning. Ytterligare en återkopplingsmekanism är den metan som binds av alger i havet och som frigörs när havstemperaturen höjs.

Ingen av dessa frågor är roliga att ta upp i en valrörelse och inse allvaret av. Tyvärr är det ändå inga frågor vi kan komma runt. Klimatförändringen är här oavsett vad vi rösta på. Vi har fortfarande en teoretisk chans att klara oss genom att stoppa utsäppen så vi inte går över tvågradersstrecket, även om den minskar för var dag som går.

Den som är intresserad av att veta hur vi klarar en höjd temperatur uppmanas att läsa, Sex grader av Mark Lynas. Brja gärna med hans tidigare bok, Oväder, som är mer lättläst likt en intressant och spännande reseskildring.

Åter till budskapet om vad som måste göras. Globalt måste vi minska utsläppen och det finns inget som säger att Sverige ska ha en särposition vad gäller vare sig konsumtion eller utrymme. Vi är rika, vi har gott om plats, vi har alla möjligheter att leda utvecklingen till ett mer anpassat samhälle. Vi har råd att dela med oss.

Det är ett modernare samhälle miljöpartiet propagerar för. Det är dags att tänka om Nu.