20 mmmMat
mmmBorsjtj, en sjua med bara en vokal (scrabble och Nissereferens)
Vi hade ganska mycket rödbetor hemma så vad passar inte bättre än denna ukrainska rödbetssoppa. Jag hittade receptet på Zeinas kitchen där även receptet på de ukrainska brytbrödet Pompuski fanns. Set blev alltså dagens rätt och lika mycket över som fryses in till sämre dar.
Att hitta tillbaka till matlagningsglädje är stort. Jag har länge roat mig med att laga spännande recept från Indien och arabvärlden. Tevetips från tex pensionärsteven Go’kväll och resor med Tareq Taylor har gett mig inspiration, men kanske allra främst Malin Mendel och hennes bok Indien i mitt svenska kök förutom hennes indiska matprogram. Jag bestämde mig för att laga samtliga rätter ur hennes bok och var på god väg när cancern tog över och matlusten försvann. Svårt att äta med en jättepropp i tarmen. När sen cellgifterna sattes in så tappade jag all matlust. Ett tag åt jag bara risgrynsgröt, vi fick sen också hem mat från hemtjänsten vilken passade ganska bra eftersom den är förhållandevis smaklös. Cellgifterna har fått mig stundtals att kväljas av matos, maten smakar jolmigt eller direkt äckligt, slemhinnorna i munnen, läppar, tunga, kind känns spruckna och ömma och gör direkt ont av salt, surt, starkt och vasst (som brödkanter). Dessutom gör gifterna att tarmen är i olag alltifrån diareé till förstoppning, lika spännande varje dag att se vad man har för konsistens.
Att då som nu fått aptit för god mat och nöjet att tillaga den är livskvalitet, som tex min indiskinspirerade köttfärsgryta. Den ska väl egentligen ha en rejäl dos chili men starkt har jag fortfarande svårt för så det hoppade jag helt. Det här med att börja att steka hela kryddor är något som Malin Mendel lärt ut och det tycker jag alltid blir bra. Det är som om kryddorna smälter in i anrättningen, så när som på stjärnanisen som får bli liggande kvar på tallrikskanten.
recept 2 – 4 personer
300 g fårfärs
2 gula lökar
4 tomater
en bit rödkål
en bit rotselleri
vatten
kryddor:
2 stjärnanis
1 tsk spiskummin
½ kanelstång
1 tsk svarta senapsfrön
10 – 15 svarta och vita pepparkorn
1 – 2 tsk salt
Smält olivolja och smör i en stor stekpanna. Läg i kryddorna hela och låt dem fräsa tills det luktar gott. Hacka löken och lägg i, på inte för stark värme, finhacka tomaterna och lägg i efter 5 – 10 minuter, stek under omrörning i ca en halvtimme tills det gosat ihop ordentligt. (Detta är enligt Malin Mendel grunden för nästan all indisk matlagning, kryddorna kan givetvis varieras, gärna med chili som jag för tillfället har svårt för). Under tiden finhacka rödkålen och fräs den i en järngryta på två tre liter. Hacka även ner sellerin. När lök och rödkål känns färdigt så häll över tomatblandningen i järngrytan, tillsätt salt och vatten så att det kan puttra lite. Stek fårfärsen i stekpannan i ca en kvart, är det en riktigt fet gammtacka behövs inget extra fett. Häll över i järngrytan (självklart går det med en vanlig tjockbottnad kastrull också men jag har en fäbless för gjutjärn) och låt puttra en liten stund till medan du smakar av och tllsätter vad som saknas. Indier använder gärna en nypa socker.
Till det serverade jag rött ris och några fräscha salladsblad. Låt dig väl smaka.
I övrigt har jag haft en riktigt bra dag även att de svenska skidinsatserna var bedrövliga. Träffade Bettan vid kyrkan och vi promenerade och småpratade en stund innan jag vek av ner mot badplatsen. Det blev nog några hundra meter springsteg utför skoterspåret. Jag har alltid älskat att springa utför. Det är bara att släppa taget och låta sig falla/rulla utför och benen bara följer med. Antagligen är det en sån där barndomsgrej som blivit en reflex. Många får problem med knä och höfter när de springer utför men det är bara för att de bromsar. Jag minns Lidingöloppet där alla sprang ifrån mig uppför och hur jag sen passerade dom med full fart utför. Det var kul. Lite kyligare i dag också, kring tio minus.
Over and out för idag.